Dezvoltarea infrastructurii de cercetare a Institutului de Biochimie in vederea cresterii competitivitatii in domeniul proteomicii biomedicale

Dezvoltarea infrastructurii de cercetare a Institutului de Biochimie in vederea cresterii competitivitatii in domeniul proteomicii biomedicale 2010-2012
Acronym: PROCERA
Project director: Stefana-Maria Petrescu

Scopul PROCERA este de a dezvolta infrastructura IBAR pentru cresterea capacitatii de cercetare-dezvoltare C-D in domeniul biochimiei si biologiei moleculare pe plan national, precum si a competitivitatii cercetarii stiintifice romanesti la nivel european.

COMPETITIA: POSCCE-A2-O2.2.1-2009-4

ARIE TEMATICA: 5. Sanatate

DURATA: 24 luni

VAL TOTALA: 28.448.000 Lei

VAL ELIGIBILA: 23.000.000 Lei

ASISTENTA: 23.000.000 Lei

TIP PROIECT: Modernizare - dotare

Scopul PROCERA este de a dezvolta infrastructura IBAR pentru cresterea capacitatii de cercetare-dezvoltare C-D in domeniul biochimiei si biologiei moleculare pe plan national, precum si a competitivitatii cercetarii stiintifice romanesti la nivel european.

Pentru atingerea acestor tinte PROCERA propune un model de parc integrat de laboratoare, cu acces public deschis, de scara larga la facilitatile infrastucturii, fara restrictii sau conditionari financiare, de autorat sau proprietate intelectuala.

Sistemul de laboratoare al PROCERA este bazat pe echipamente dedicate analizei biosintezei, structurii, functiilor si biologiei sistemice a unor familii de proteine umane sau agentilor patogeni, precum si celor necesare dezvoltarii de aplicatii biomedicale, transferabile in clinica si industria de medicamente.

Obiectivul general al PROCERA il reprezinta cresterea capacitatii de cercetare-dezvoltare si a competitivitatii IBAR in domeniul tehnologiilor biomedicale la nivel molecular si celular, prin aducerea nucleului de facilitati la standarde comparabile cu cele ale institutiilor similare pe plan international. Proiectul vizeaza crearea premiselor obtinerii unor rezultate aplicabile direct in economie si va contribui la stimularea cererii de inovare in domeniul clinic si farmacologie, fiind convergent cu tinta Europeana de dezvoltare a bioeconomiei bazate pe cunoastere (Knowledge-Based Bio-Economy - KBBE).

 

Pentru informatii despre celelalte programe operationale cofinantate de Uniunea Europeana puteti vizita www.fonduri-ue.ro.

 

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniuniii Europene sau a Guvernului Romaniei.

Stefana-Maria Petrescu, Dr.
Stefana-Maria Petrescu, Dr.

Director of Institute, Head of Department

Dr. Petrescu graduated from the Department of Biochemistry, University of Bucharest and obtained a PhD in Biology from the Romanian Academy. She was a DAAD fellow and FEBS fellowship recipient at University of Wurzburg, Germany, during 1990. She followed postdoctoral studies in the Department of Biochemistry at the University of Oxford, UK. She obtained three consecutive Wellcome Trust Grants in collaboration with the University of Oxford from 1995- 2004. She investigated the glycobiology of tyrosinase from melanoma cells contributing to the fundamental mechanisms of calnexin associated folding and quality control of glycoproteins. She proposed tyros More...

  Laborator Know How Servicii
1. Biomarkeri Moleculari - Culturi celule
- Izolare celule stem
- Pulse-chase & imunoprecipitare
- Microscopie imunofluorescenta
- Anticorpi policlonali
- Antigene tumorale
- Identificari biomarkeri
- Productie linii stabile
- metode diagnostic
- productie anticorpi
- design vaccinuri anti-melanom
- analiza procese celulare
2. Proteomica - Interactii proteina-proteina
- Interactii proteina-ligand
- Caracterizare proteine mutante
- Analiza proteica
- Identificare proteine
- Electroforeza 2D & westernblot
3. Biochimie Structurala - Tehnologie ADN recombinant
- Tehnologie mutageneza dirijata
- Expresie proteine
- Cristalizare proteine
4. Glicobiologie Medicala - Modificari post-translationale
- Secventieri Oligozaharide
- Baze de date glicani
- Caracterizare glicoproteine
- Glicozilari Patologice
5. Bioinformatica & Biocalcul - Knowledge based drug-design
- Modelare & simulare molec.
- Design biomolecular
- Baze de date
6. Nanotech & Biocompatibilitate - vectori eliberare tintita
- assay-uri viabilitate celulara
- includeri lipozomi & dendrimeri
- teste toxicitate
- teste biocompatibilitate
7. Medicamente Antivirale - Identificare & dozare vir Hep
- Izolare / purificare virusuri Hep
- Testari medicamente anti-virale
- Metode diagnostic Hep B & C

Beneficiari directi:

Sistemul integrat de laboratoare destinat analizei si inventicii un domeniul medicinei moleculare rezultat in urma dezvoltarii infrastructurii de cercetare a Institutului de Biochimie va servi urmatoarele categorii de beneficiari:

  • Beneficiari publici interni: institute de cercetare-dezvoltare si universitati din Romania;
  • Beneficiari publici externi: institute de cercetare-dezvoltare si universitati din UE & SUA;
  • Beneficiari privati interni si externi: laboratoare medicale, pacienti, medici, alte societati comerciale.

Activitatile de cercetare ce pot fi desfasurate in cadrul laboratoarelor dotate prin proiectul PROCERA vor permite deasemeni dezvoltarea unor parteneriate ale IBAR cu alte unitati de cercetare din tara si din UE, adancind in acest fel integrarea cercetarii biomedicale din Romania in Aria de cercetare Europeana.


Beneficiari indirecti:

Institutiile de invatamant superior; scolile doctorale si postdoctorale; unitatile de cercetare; companiile cu profil de biologie celulara, biologie moleculara, biotehnologie, medicina, nanotehnologie; laboratoarele specializate ale sistemului medical.

Infrastructura PROCERA va atrage cercetatori tineri pe tematici interdisciplinare din tara precum si cercetatori consacrati din diaspora. Laboratoarele PROCERA vor permite IBAR sa dezvolte tehnologii avansate in domeniul biochimiei si biologiei moleculare.